Wat willen wij

"De Wereld verbeteren, een kwestie van

Willen en Doen"


DOEL VAN DE STICHTING

De hoofddoelen van Stichting Willen & Doen laten zich in twee punten omschrijven:

  • In Zuid-Afrika willen we een bijdrage leveren aan de strijd tegen HIV en AIDS. Daarbij richten we ons vooral op kansarme kinderen en ontwikkelings-werk in de gemeenschappen.


  • In Nederland willen we de bewustwording en betrokkenheid verhogen van wat HIV en AIDS op een continent als Afrika tot gevolg hebben. En dat wij daar in Zuid-Afrika iets aan WILLEN DOEN.

KLEINSCHALIGHEID EN ZELFREDZAAMHEID

Kleinschaligheid en zelfredzaamheid zijn voor ons de sleutelwoorden. In kleinschalige projecten is het effect van de donaties direct zichtbaar.

Binnen de projecten kijken we naar manieren om de zelfredzaamheid te vergroten. Hierdoor worden de projecten minder afhankelijk van ondersteuning. Bovendien versterkt dit het gevoel van eigenwaarde van de betrokkenen.

CONCENTRATIE OP DE TRANSKEI

Sinds 2011 spitsen we onze activiteiten toe op het gebied rond Coffeebay in de Transkei. Dit rurale afgelegen gebied is van oudsher het gebied van de Xhosa. Veel van de tradities van de stammencultuur zijn nog steeds in gebruik, terwijl ook de invloeden van het moderne leven merkbaar zijn.

De culturele geschiedenis maakt het een uitdaging te werken in deze streek. Projecten moeten door de gemeenschap worden gedragen en in overeenstemming zijn met de locale cultuur. De aanpak hier is anders dan in een stad.

  • Er is veel ondervoeding, vaak krijgen kinderen maar één vis- of vleesmaaltijd per maand.
  • Toegang tot medische zorg is beperkt. Medicijnen bereiken vaak niet de klinieken. Hoe om te gaan met medicijnen is een groot probleem.
  • Kinderen worden vaak door de grootouders, familie of omgeving opgevangen.

Door ons te specialiseren in dit gebied kunnen we als kleine organisatie het WILLEN effectief omzetten in een DOEN.

BEWUSTWORDING IN NEDERLAND

Op verschillende wijzen werken we aan bewustwording hier in Nederland:

  • Via onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
  • Met het weblog van Wil Groot en diverse video’s is het alsof u zelf ter plekke een kijkje neemt en uw handen uit de mouwen steekt.
  • Presentaties bij Rotaries, mannen/vrouwenclubs, scholen.

Via het werken met studerende jongeren. Ons ROC-project was hier een goed voorbeeld van, net als het HBO-stageproject en het MBO project.